داروتو
ناگفته‌های تبخال لب چهارشنبه, 30 آذر 1401

شاید همگی این جمله را شنیده باشیم که اگر بترسیم امکان بروز تبخال بر روی لب‌هایمان وجود دارد.

در این میان سوالاتی پیش می‌آیند؛ مانند:

آیا تنها دلیل بروز تبخال بر روی لب‌هایمان فقط ترسیدن می‌باشد؟

آیا فقط بر روی لب‌هایمان امکان بروز تبخال وجود دارد؟

ما در این مقاله سعی بر پاسخ‌گویی به سوالات بالا و از این قبیل سوالات کرده‌ایم.

قبل از هر چیزی باید بگوییم تبخال، زخم شایعی می‌باشد كه به وسیله ویروس‌هایی از خانواده هرپس‌ها به وجود می‌آید و احتمال دارد افراد مختلف، چندین بار این عارضه را در زندگی خود تجربه كنند. اگر‌چه تبخال، اغلب در گوشه و كنار لب‌ها و در محل جدایی بافت پوست صورت و لب‌ها به وجود می‌آید؛ اما می‌تواند در دیگر نقاط بدن نیز ظاهر شود..

 تبخال لب چیست؟

تبخال لب، برجستگی‌ یا تاول‌هایی قرمز رنگ و یا ارغوانی ‌رنگ می‌باشند كه بر روی لب‌ها یا اطراف دهان بروز می‌كنند.

تبخال لب اغلب همراه با سوزش و خارش می‌باشد. علت تبخال لب، معمولا ویروس هرپس سیمپلکس است و معمولا لب‌‌ها و ناحيه دهان و به ندرت، نواحی دیگر را گرفتار می‌کند.

راه انتقال ویروس تبخال لب، اکثرا از راه تماس‌هایی مانند بوسیدن فرد آلوده، غذا خوردن از ظرف آن‌ها و یا استفاده از حوله یا ریش‌ تراش آن‌ها می‌باشد. همچنین ویروس تبخال لب می‌تواند به دلیل استفاده از برخی مواد غذایی خاص، استرس، تب، سرماخوردگی، آلرژی، آفتاب‌سوختگی و قاعدگی نیز ایجاد شود.

عوارض تبخال لب

علائم و نشانه‌هاى بروز تبخال لب، به این صورت است که در مرحله اول، یک تاول کوچک و دردناک پر از مایع بر روى یک نقطه ی سرخ و دردناک پوست بروز می‌کند که معمولا روى لب‌‌ها و نواحى داخلى دهان است. سپس درد شدید و احساس مورمور شدن به سراغ بیمار می‌‌آید که معمولا یک الی دو روز، قبل یا بعد از بروز تاول‌ها می‌باشد که این علامت بسیار مهمی در شکل‌گیری تبخال لب می‌باشد.

البته؛ احساس مورمور شدن و درد خفیف، از علائم اولیه تبخال است که می‌تواند به عنوان یک زنگ خطر محسوب شود و اگر شخصى در این مرحله متوجه عفونت تبخال شود، با استفاده از اقدامات پیشگیرانه می‌تواند از ایجاد تبخال لب جلوگیری کند. پس از تشکیل تاول‌‌ها، سیر بیمارى ادامه می‌ یابد و تاول‌‌ها نهایتا می‌ترکند و از آن ها خونابه خارج می‌ شود و یک زخم قهوه‌ اى‌ رنگ با ظاهرى ناخوشایند تشکیل می‌ شود که معمولا هفت الی ده روز طول مى‌کشد تا برطرف شود.

درمان تبخال لب

تا اینجا به علائم و علل بروز تبخال لب پرداختیم، بعد از همه‌ی این موارد به درمان تبخال لب می‌رسیم.

اول از همه باید بدانیم که هیچ دارویی نمی‌تواند مانع از بروز ویروس تبخال لب شود؛ اما ممکن است پزشکان برای جلوگیری از تکثیر ویروس، پمادهای ضد ویروسی مانند آسیکلوویر را تجویز کنند. پزشکان معمولا در اولین دوره‌ی بروز علائم در تبخال لب، پماد ضد ویروسی تجویز می‌کنند؛ زیرا داروهای ضد ویروسی کمک می‌کنند تا ویروس عامل آن، سریع تر از بین رود و شدت آن نیز، کاهش پیدا کند.

تبخال لب، غالبا به درمان نیازی ندارد؛ اما برای پیشگیری از انتقال آن به افراد دیگر و یا به سایر نقاط بدن، همچنین برای رهایی از علائمی مانند سوزش و خارش لب‌ها و دهان، درد در اطراف دهان و تاول‌هایی که در حال ترکیدن هستند، از کرم‌های مخصوص تبخال استفاده می‌شود تا دوره این بیماری زودتر تمام شده و از گسترش عفونت، جلوگیری شود.

در نظر داشته باشید که در صورت عدم درمان تبخال، امکان سرایت عفونت در دهان و ایجاد التهاب در لثه‌ها وجود دارد. برای درمان تبخال لب دو نوع پماد، به نام‌های آسیکلوویر و زیتونکس در بازار موجود هستند که در بهبود و درمان انواع تبخال‌ها کاملا مؤثر می‌باشند.

ما در این مقاله سعی کردیم تا با علل بروز تبخال لب و همچنین راه‌های درمان آن بپردازیم؛ امیدواریم مطالب بالا برای شما مفید واقع گردد.


کاربر محترم آیا علاقه داری خبر ها و پیغام های ما رو دنبال کنید